Arxiu mensual: maig de 2016

I Jornada Aigua i Terra a la Comunitat de Regants

RegantsEsquerra-Cartell

Un centenar de persones han participat en la I Jornada Aigua i Terra, organitzada per la Comunitat de Regants – Sindicat Agrícola de l’Ebre. Conscient que per garantir el manteniment del bon estat del tram final del riu, el delta i la costa de l’Ebre és necessari un cabal suficient que asseguri l’aportació de l’aigua i els sòlids necessaris, la temàtica escollida per a aquesta primera edició ha estat la “Gestió de sediments al Delta de l’Ebre”.

El programa de la I Jornada Aigua i Terra incloïa tres ponències: “Recuperació del transport de sediments al tram final del riu Ebre”, a càrrec del director tècnic d’Albacar Enginyers, S.L.U., Miquel Albacar; “La gestió dels sediments a la plana deltaica per compensar la subsidència i la pujada del nivell del mar”, a càrrec de Carles Ibáñez Martí, cap del Programa d’Ecosistemes Aquàtics de l’IRTA; i “Dinàmica costanera al Delta de l’Ebre. Impactes climàtics i alternatives”, a càrrec de Agustín Sánchez – Arcilla Conejo, catedràtic de la UPC i director del LIM-CIIRC. Els experts han proposat solucions sostenibles al procés d’enfonsament de la plana deltaica

La inauguració ha anat a càrrec de l’alcalde de Deltebre, Sr. Lluís Soler, que ha iniciat el seu parlament agraint la iniciativa de la Comunitat de Regants “perquè el primer que es necessita perquè una problemàtica es sociabilitzi és fer pedagogia i, en aquest sentit, la I Jornada Aigua i Terra és un punt d’inflexió”. L’alcalde ha ha continuat dient que davant d’aquesta problemàtica calen accions i que per a això “hi ha d’haver gent convençuda i buscar la correlació de tots els agents per passar de la paraula al fet”. En aquest sentit, ha agraït a la Comunitat de Regants que hagi refermat la seva posició contrària al Pla Hidrològic de Conca, tot i no ser fàcil anar en contra de la tendència general: “El tret diferencial té nom i cognoms, ho hem vist a la premsa, i es diu Comunitat de Regants de l’Esquerra”, ha destacat.

La cloenda ha anat a càrrec de la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat, Sra. Marta Subirà, que s’ha compromès a seguir treballant amb les institucions, els experts i la resta d’agents territorials per minimitzar els riscos associats a la regressió, la subsidència i la salinització del Delta. La Comunitat de Regants agraeix aquest compromís així com l’assistència a l’acte del president del Consell Comarcal del Baix Ebre, els alcaldes d’Amposta i l’Ampolla, els regidors de Camarles i Sant Jaume d’Enveja, els directors dels Serveis Territorials d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i de Territori i Sostenibilitat, el cap del Servei Provincial de Costes i el responsable de l’Agència Catalana de l’Aigua, entre d’altres autoritats, a més de representants de diverses institucions i entitats i tècnics.