Arxiu mensual: juny de 2018

La Comunitat participa en una jornada sobre la lluita contra el canvi climàtic al Delta de l’Ebre

IMG-20180529-WA0005

L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya va acollir, el passat 25 de maig, una jornada sobre la lluita contra el canvi climàtic al Delta de l’Ebre. La jornada va girar entorn del projecte LIFE EBRO-ADMICLIM que, amb la participació de la Comunitat de Regants, entre d’altres, ha permès desenvolupar i aplicar noves estratègies d’adaptació i mitigació. I és que el Delta de l’Ebre es considera un dels sistemes costaners del Mediterrani més vulnerables al canvi climàtic.

Actualment, el Delta pateix una pèrdua de zones humides i arrossars degut a la regressió de la costa, causada per la falta de sediments fluvials. Aquest problema s’accentua per la pèrdua d’elevació del Delta, motivada per la pujada del nivell del mar i la subsidència. La regressió de la costa i la pèrdua d’elevació només poden ser compensades a llarg termini amb mesures d’adaptació, emprant tècniques d’enginyeria ecològica de caràcter innovador. Unes mesures d’adaptació que cal combinar amb mesures de mitigació destinades a reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle i augmentar l’estoc de carboni als arrossars i aiguamolls.

La caracterització de la subsidència al delta, la gestió del sediment al riu i al delta, la gestió i l’eficiència dels aiguamolls artificials han estat alguns dels temes tractats en les ponències de la jornada. La Comunitat n’ha format part de l’organització juntament amb l’IRTA, l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic, l’Agència Catalana de l’Aigua, el Consorci d’Aigües de Tarragona i la Universitat de Còrdova.