Arxiu mensual: maig de 2020

Tret de sortida a una nova campanya de l’arròs a l’hemidelta esquerre amb un intens treball de posada a punt de la xarxa de reg després del temporal Glòria

IMG-20200515-WA0023

Amb la soltada de les aigües, la Comunitat de Regants Sindicat Agrícola ha donat el tret de sortida a una nova campanya de reg a l’hemidelta esquerre. Els efectes del temporal Glòria sobre camps i infraestructures i unes condicions meteorològiques caracteritzades per una elevada pluviometria han suposat una dificultat afegida a les habituals tasques de manteniment de la xarxa de reg prèvies a l’inici de la campanya. No obstant això, des de la Comunitat de Regants s’han pogut executar les inversions previstes de millora i modernització, amb obres de revestiment i entubat de sèquies i un projecte de telecomandament del canal i automatització d’estacions de bombament. Amb bones reserves d’aigua, la principal preocupació en l’inici d’aquesta campanya rau en l’escassa efectivitat de les obres d’emergència per retornar el Delta al seu status quo morfològic, indispensable per conservar tota l’estructura socioeconòmica, mediambiental i agrícola de l’espai.

Els arrossars de l’hemidelta esquerre s’han començat a inundar avui amb la soltada de les aigües, que circularan aquesta campanya de reg per 7.100 metres nous de sèquies revestides i 4.450 metres nous de sèquies entubades. Els primers corresponen a les obres de d’optimització de l’ús de l’aigua a les sèquies Casilla (TM de l’Aldea) i Cementiri (TM de Deltebre), executades amb la col·laboració de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre i l’Agència Catalana de l’Aigua. Els segons s’inclouen al pla d’entubats que executa la Comunitat de Regants amb fons propis amb l’objectiu de reduir les despeses de manteniment “ja que s’eliminen els costos de materials que s’utilitzen quan les sèquies són de terra, com ara els plàstics i les sahorres, i disminueixen considerablement els de maquinària”, explica el president de la Junta de Govern, Fco. Javier Casanova.

La campanya de reg s’inicia a més amb la posada en funcionament del telecomandament de la sèquia núm. 2 i l’automatització de les estacions de bombament d’Olles, Pal i Illa de Mar, un projecte acollit als ajuts de l’Ordre de Regadius amb què la Comunitat de Regants fa un pas més cap a un nou model basat en l’eficiència i la sostenibilitat: “La telegestió generarà un important estalvi energètic de llum i combustible i afavorirà un ús racional de l’aigua, ja que el calat s’autoregularà i els tècnics podran obtenir en temps real dades relatives a nivells, consums, incidències, avaries, … des de les mateixes oficines o bé a través dels seus mòbils, mitjançant un sistema de notificacions”, assegura Casanova

A diferència de campanyes  de reg anteriors, la soltada de les aigües s’ha fet en una única fase al conjunt de la zona regable i s’ha retardat unes tres setmanes respecte a les dates habituals, donades les condicions meteorològiques de l’hivern i la primavera, amb registres de pluges abundants. Precisament, aquesta elevada pluviometria fa preveure, pel que fa a les reserves, una campanya millor que l’anterior, en què la situació de sequera que va afectar el conjunt de la conca hidrogràfica va obligar a la Comunitat de Regants a aplicar fins i tot restriccions en el reg consistents en la disminució del cabal circulant i el tancament intermitent de sèquies per assegurar la disponibilitat d’aigua a tota la zona regable en el punt àlgid de la campanya. “En el seu moment, ja analitzarem quines conclusions traiem d’aquesta sembra tardana”, valora Casanova.

Si que hi ha, no obstant, un “neguit”, en constatar que les obres d’emergència per reparar els danys causats pel temporal Glòria i retornar el Delta al seu status quo morfològic, indispensable per conservar tota l’estructura socioeconòmica, mediambiental i agrícola del Delta, han tingut una “escassa efectivitat”. “Com a coneixedors del territori, sabíem que ens passaria però és que sabem que ens tornarà a passar, perquè continua faltant una planificació unificada de la gestió costanera, i el que volem és que d’una vegada per totes això deixi de ser un camp de batalla entre les dues grans administracions competents, que només fa que acabin eludint les seves responsabilitats”, lamenta Casanova.

La Taula de Consens pel Delta reclama a l’Estat i la Generalitat la creació de la Comissió Mixta i la implementació d’un sistema de dragues

La Taula de Consens pel Delta, reunida el passat dimecres, 6 de maig, va prendre dos acords: reiterar la petició de la creació d’una Comissió Mixta entre l’Estat, la Generalitat i Taula i la implementació d’un sistema de dragues per actuar segons les directrius del Pla Delta.

La sol·licitud de creació d’una Comissió Mixta va ser feta el passat 3 de març tant al Departament de Territori i Sostenibilitat com al Ministeri per a la Transició Ecològica. Després de no haver tingut cap resposta, emplacem a les dues Administracions a que nomenin un interlocutor, abans de 10 dies, als quals convocarem per a una reunió el proper 27 de maig.

Pel que fa a la implementació del sistema de dragues, aquesta petició s’emmarca en una de les actuacions fonamentals del Pla Delta: la regeneració de l’amplitud de les platges, des de l’Arenal fins al Trabucador, passant per tot el litoral nord i els calaixos de Buda. En aquest sentit, demanem al Ministeri la dotació i planificació d’aquesta actuació, recordant-los que ja disposen dels informes i estudis pertinents des de l’any 2004. Pel que fa al Departament de Territori, reclamem que facilitin les autoritzacions pertinents per la via d’urgència d’aquestes mesures.

A la vegada, demanem a les dues Administracions que es posin d’acord en el tema de dotació pressupostària i copagament. Per últim, els recordem que la temporalitat més adient per portar a terme aquestes actuacions és de maig a octubre. Si no es duu a terme de manera decidida tot aquest conjunt d’actuacions, ens podem trobar a la tardor en una situació molt pitjor que la generada pel temporal Glòria i agreujada pels episodis posteriors.