Arxiu mensual: juliol de 2021

La Comunitat de Regants participa en un projecte pilot per a augmentar la competitivitat en la producció ecològica d’arròs

Actualment, la superfície d’arròs ecològic al delta de l’Ebre no arriba al 2% degut a la gran dificultat en treure un rendiment viable i sostingut en el temps en les condicions d’una zona inundable i altament salina com el delta de l’Ebre on es fan difícils les rotacions de cultiu de manera generalitzada.

Augmentar la competitivitat del sector arrosser en la producció ecològica d’arròs en zones amb limitacions naturals com el delta de l’Ebre és, precisament, l’objectiu principal d’un projecte pilot dut a terme per un grup operatiu del qual la Comunitat de Regants – Sindicat Agrícola de l’Ebre és membre.

GO_1

 El projecte pretén donar un impuls al cultiu d’arròs ecològic al delta de l’Ebre i també establir estratègies sostenibles per al cultiu convencional de l’arròs en zones inundables a la vegada que preservar i millorar la biodiversitat en un sistema agrari d’alt valor natural i paisatgístic que presenta limitacions naturals.

 El principal repte és el control de males herbes en els camps de cultiu al cap d’uns anys de produir-hi arròs ecològic, a la vegada que també es pretén trobar solucions al control de malalties fúngiques i plagues que afecten severament al cultiu avaluant la idoneïtat de diferents varietats d’arròs i la resposta d’aquestes a diferents estratègies sostenibles.

  D’altra banda, també s’aborda la problemàtica que presenta un factor tan limitant com és la elevada salinitat dels sols al delta de l’Ebre. Aquesta salinitat esdevé un condicionant a l’hora de definir estratègies de cultiu i pràctiques agronòmiques sobre el maneig de l’aigua, llaurat de terres, maneig de males herbes i tipologia de les sembres i/o estratègies de plantat.

 I finalment, també s’avalua l’impacte de totes les estratègies sobre la biodiversitat en les parcel·les de cultiu per tal d’aconseguir una millora de la biodiversitat i del sistema agrari en l’entorn del delta de l’Ebre.

GO_2