CENTENARI

L’any 2007 es van complir cent anys de la constitució de la Comunitat de Regants – Sindicat Agrícola de l’Ebre. Per commemorar aquesta efemèride, es va organitzar un programa d’actes que es va allargar tot un any.

En la inauguració del Centenari, es va estrenar l’enllumenat ornamental de les seus de Tortosa i Deltebre. A Tortosa, en un acte presidit pel conseller d’Agricultura, Joaquim Llena, també es va descobrir una placa de bronze, col·locada al pati exterior, amb el nom dels 99 comuners que van participar en la Junta General en què es van aprovar les Ordenances de la Comunitat i que van impulsar la construcció del canal de l’Esquerra, ja que van hipotecar les seves terres per poder concórrer a la subhasta per a l’adjudicació de les obres. A Deltebre, l’acte va estar presidit pel bisbe de Vic, Roman Casanova.

Dels actes del Centenari destaquen, per la seva significació, els monuments que es van erigir a l’Assut i al Delta en homenatge al canal i als regants, respectivament. El primer es un monòlit, ubicat a Tivenys, obra de l’escultor Joan Escudé, de 6,5 metres d’alçada, que conté una inscripció amb les dades tècniques de la infraestructura hidràulica. El segon, ubicat a Deltebre i obra de l’escultor Santiago Soro, és una estructura de ferro consistent en una lletra R majúscula que simula l’aigua de reg, amb la figura d’un pagès.

També en l’àmbit cultural, la Comunitat va aprofitar el seu Centenari per iniciar la creació d’un fons d’art, un arxiu històric i una sala d’exposicions, amb una maqueta, estris i fotografies antigues de la construcció del canal o de les tasques agrícoles, quan la mecanització no havia arribat als camps de cultiu, entre d’altres.

El Palau Montagut va acollir també, durant un any, l’exposició del fons d’art del Campus de les Terres de l’Ebre de la Universitat Rovira i Virgili (URV), formada per un conjunt de 25 obres pictòriques d’artistes ebrencs. La mostra va estar ubicada a la sala noble dedicada al primer president de la Comunitat, Josep Cañé.

En l’àmbit institucional, la Junta de Govern va ser rebuda en audiència pel rei Joan Carles I, president del Comitè d’Honor del Centenari. En l’acte, es va fer entrega al rei de la medalla d’Or de la Comunitat, una condecoració que només s’havia concedit en dues ocasions en la categoria de plata i en sis en la de bronze. Els presidents de la Comunitat i el Sindicat també van ser rebuts al Parlament de Catalunya pel seu president, Ernest Benach. D’altra banda, la Comunitat va ser la portadora de la Bandera de la Ciutat en l’Ofrena i la Processó en honor a la Mare de Deu de la Cinta.

En l’àmbit social, destaca la celebració del Dia del Comuner, al recinte de l’Ermita de l’Aldea. Hi van assistir uns 700 comuners que, després d’una celebració eucarística van tenir l’oportunitat de participar en un àpat popular i un espectacle de bous a la plaça.

I en l’àmbit científic, es van programar tres conferències, les quals van versar sobre el canal de l’Esquerra, a càrrec del president de la CHE, José Luis Alonso; sobre el dret d’Aigües, a càrrec del catedràtic de Dret Administratiu de la Universitat de Saragossa, Antonio Embid; i sobre les infraestructures a les Terres de l’Ebre, a càrrec del catedràtic d’Economia Aplicada de la Universitat de Barcelona, Germà Bel. A més, es van celebrar unes Jornades sobre Dret d’Aigües, Protecció i Conservació del Medi Ambient a les Terres de l’Ebre.

Tots aquests actes i els altres amb què es va completar el programa del Centenari, que van quedar reflectits en un llibre commemoratiu que es va repartir entre els comuners, van tenir com a principals objectius fer una mirada al passat i retre un homenatge als fundadors sense oblidar el futur obrint la Comunitat de Regants a la societat i fent-la partícip de la seva transcendència històrica.