El sector agrari trasllada a l’Administració l’estat d’emergència en què es troben els arrossars per culpa de les males herbes

Productors i sindicats agraris demanen solucions i que s’acceleri l’autorització de noves tecnologies usades fora de la UE per a garantir l’abastiment segur d’aliments a la població.

Productors i sindicats agraris demanen solucions i que s’acceleri l’autorització de noves tecnologies usades fora de la UE per a garantir l’abastiment segur d’aliments a la població.

Representants de PRODELTA, Unió de Pagesos i JARC han atès el director general de Sanidad de la Producción Agraria del Ministeri d’Agricultura, Valentín Almansa, i la directora general d’Agricultura i Ramaderia del Departament d’Acció Climàtica, Elisenda Guillaumes, en una visita de camp i una reunió posterior organitzades per la Direcció dels Serveis Territorials d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a les Terres de l’Ebre.

 

En la visita de camp, s’han pogut observar parcel·les molt malmeses per les males herbes i comprovar l’estat d’emergència generalitzada en què es troben bona part dels arrossars, una situació que afecta no només el delta de l’Ebre sinó també la zona de Pals. S’ha comprovat la ineficàcia de les eines actuals per a controlar la naixença constant de males herbes als arrossars i també s’ha mostrat com un dels compromisos agroambientals de l’arròs ha ajudat a la seva dispersió.

El cultiu d’arròs en zones humides i terrenys tan salins com els del delta de l’Ebre fa que sigui inviable, de manera generalitzada i sostenible en el temps, una rotació de cultius que permeti trencar el cicle de les males herbes. Amb això i la pèrdua progressiva de matèries actives per al control de males herbes en els darrers anys, s’ha incrementat de manera desmesurada el banc de llavors d’herbes als arrossars fins a arribar a la situació d’emergència actual.

PRODELTA ha traslladat també el fet que s’estan important aliments de fora la UE que han estat produïts amb l’ús de determinats fitosanitaris que els agricultors europeus ni ens atrevim a demanar. A més a més també s’ha demanat als representants del Ministeri que s’avanci en la regularització de noves tecnologies d’obtenció de varietats més competents davant males herbes i malalties que permetrien reduir significativament la dependència d’aquest cultiu a l’ús de fitosanitaris.

Des de PRODELTA es valora positivament que tant el Ministeri com el Departament s’hagin compromès a buscar alguna matèria activa d’efecte antigerminatiu per a ser autoritzada de manera excepcional mentre s’activa un grup de treball específic a nivell nacional per a atendre el problema en què es troba la producció d’arròs en zones sense alternativa a la rotació de cultius.

El cultiu d’arròs en zones humides i terrenys tan salins com els del delta de l’Ebre fa que sigui inviable, de manera generalitzada i sostenible en el temps, una rotació de cultius que permeti trencar el cicle de les males herbes.