A les portes d’un nou cicle de l’arròs, la Comunitat de Regants – Sindicat Agrícola de l’Ebre ha celebrat aquest dimecres una assemblea informativa sobre la retallada del 50% la concessió per la situació de sequera que viu la conca de l’Ebre. En la reunió, s’ha presentat als regants la planificació de la campanya de reg, amb les mesures que s’aplicaran per a donar assistència als cultius i les normes que regiran per al bon ús de l’aigua, les quals han estat estudiades a nivell intern per una comissió de seguiment creada el passat 18 d’abril, dia en què la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) va comunicar a les comunitats de regants del Delta la reducció dels cabals disponibles.
En el cas de la plana deltaica, el Pla de Sequera té com a punt de partida el proper divendres, 28 d’abril, en què es farà la soltada de les aigües. Durant quatre dies, la Comunitat disposarà dels 19 m3/ del total de la concessió però a partir d’aquest moment, els cabals disponibles es reduiran de forma progressiva fins als 14 m3/s el cinquè i sisè dia i fins als 11 m3/s després. Serà llavors quan es posaran en marxa les mesures estudiades, que variaran en funció del mapa i el calendari de reg i consistiran, principalment, en la reutilització d’aigua i els regs alternatius. “L’estratègia elaborada combina l’experiència amb la modernitat, preveu recuperar accions que ja es feien antigament com la posada en funcionament de bombes que ara estaven en desús, però no hauria estat possible sense les dades obtingudes a partir dels projectes d’automatització de la xarxa de reg i desguàs”, explica el president de la Junta de Govern, Fco. Javier Casanova.
Bombes fixes com les de Ponts de Rei a la zona de la Cava, Florença a la zona de Jesús i Maria o Barques i Capítol a les zones de l’Aldea – Camarles – l’Ampolla, les quals es complementaran a partir del mes de juny amb 20 bombes mòbils que es distribuiran per tota la zona regable i que permetran agafar aigua dels desguassos per a la seva reutilització a les sèquies, previs controls de la seva qualitat i salinitat, de forma puntual i estratègica. “Hem calculat que amb els rebombejos podrem disposar de volums d’aigua de 5,5 m3”, explica Casanova. La mateixa fórmula servirà també per donar resposta a les necessitats dels cultius dels termes de Tivenys, Bítem, Tortosa i Campredó, on funcionaran 2 o 3 bombes mòbils més. A més, es permetran els bombejos del Canal per a les zones altes.
L’altra mesura seran els regs alternatius i comportarà el tancament de sèquies amb un sistema de rotació per zones. Aquesta pràctica, a l’igual que una disminució de la dotació, ja s’han aplicat en campanyes anteriors com les del 2018 i 2019 afectades també per la sequera, però en moments puntuals durant els mesos d’estiu quan les reserves de cabals han estat més baixes. “Mai abans s’havien hagut de plantejar des de l’inici d’una campanya de reg, amb la conseqüent gran preocupació que causa aquesta situació inèdita”, valora Casanova.
Per aquest motiu, tan importants com les mesures que s’aplicaran des de la Comunitat, seran les bones pràctiques en l’ús de l’aigua per part dels regants, a qui s’ha demanat fer un ús responsable dels recursos hídrics i adoptar mesures d’estalvi. Com a full de ruta, a l’assemblea informativa d’aquest dimecres s’han presentat també unes normes que regiran durant la campanya:
- Només es permetrà eixugar les parcel·les per fer tractaments fitosanitaris fins al 30 de juny i havent tancat la presa de reg en 7 dies d’antelació.
- S’haurà d’avisar al regador de la zona de qualsevol maniobra de reg.
- No es podrà llençar aigua pel desaiguador.
- No es podrà bombejar dels regs, essent aquesta actuació considerada de molt greu, excepte els autoritzats pel calat del canal de les zones situades fora de la plana deltaica.
- S’hauran d’adaptar les maniobres de cultiu als talls de reg.
- Després de sembrar es deixaran les tomes de reg a mínims.
- No es donarà aigua al tractament de fitosanitari que requereixi un rentat de les terres.
- Tots aquelles malecons que no reuneixin l’amplada o el manteniment adequat s’hauran de rebombejar l’aigua dels desaigües a la seva costa.
- Totes aquelles parcel·les que el reg no tingui un us agronòmic se’ls subministrarà aigua del rebombeig.
- Es prohibeix expressament manipular les preses de reg, essent aquesta actuació tipificada com a molt greu donada la situació de excepcionalitat.
- Qualsevol infracció d’aquestes normes, donarà dret al Jurat de Regs a actuar amb immediatesa i oralitat, per evitar perjudicis en la gestió de la sequera.
- S’haurà d’estar atent a les comunicacions de la Comunitat de Regants que es faran via WhatsApp i xarxes socials.
Tot i les mesures i les normes que s’aplicaran, la Comunitat ha advertit que la disponibilitat d’aigua al pantà de Mequinensa és, en un escenari optimista, fins a l’1 d’agost i en un escenari pessimista, fins a l’1 de juliol. “Si la situació no canvia, podem trobar-nos abans o després amb la impossibilitat de donar aigua a la planta fins al final del cicle de l’arròs, amb la qual cosa estaríem davant d’una catàstrofe agronòmica mai vista al Delta de l’Ebre”, assegura Casanova.