La Comunitat instal·la dues noves estacions de bombament al Canal Vell per a aportar aigua dolça a la bassa i controlar el caragol poma

La Comunitat de Regants ha posat en funcionament les noves estacions de bombament de Ponts de Rei i el Riet de la Zaida. Les infraestructures permetran una millor gestió de l’aigua dolça a la zona del canal Vell amb un doble objectiu: afavorir la biodiversitat a la llacuna i la badia del Fangar i evitar la propagació del cargol poma en aquest sector.

Les noves estacions de bombament de Ponts de Rei i el Riet de la Zaida han estat executades en el marc del Grup Adhoc per a la lluita contra el cargol poma i millora de la biodiversitat al Delta de l’Ebre que ha finançat, amb 210.000 €, una part de l’actuació. En referència a la plaga, la creació de nous punts d’evacuació de les aigües permetrà mantenir uns calats baixos als desaigües i evitar, així, la propagació d’exemplars. Els seus beneficis, però, van més enllà.

Buscant l’eficiència i sostenibilitat de la gestió hidràulica, les noves estacions de bombament permetran reduir els volums de les aigües evacuades per l’estació de bombament del Pal, ja que una part aniran ara directament a la llacuna del Canal Vell i la badia del Fangar. Amb això no només es vol donar resposta als reptes que planteja la gestió de la inundabilitat al Delta pels efectes de la subsidència i l’augment del nivell del mar, sinó que aquesta aportació d’aigües millorarà les condicions dels hàbitats en aquests ecosistemes, contribuint a la restauració de la flora i fauna i equilibrant la salinitat. La millora de la biodiversitat afavorirà, a la vegada, els sectors de la pesca, l’aqüicultura i la caça que depenen d’aquestes zones humides.

L’actuació es completarà amb la implantació d’energies renovables. En el marc d l’Ordre de Regadius, s’ha projectat la implantació d’un camp fotovoltaic de 68,04 kWp per al funcionament de l’estació de bombament del Riet de la Zaida. Respecte a Ponts de Rei, s’ha aprofitat la proximitat de l’estació de bombament a la xarxa elèctrica per fer una connexió directa. “Es tracta d’un projecte de Km 0, concebut, dissenyat i fabricat al Delta, que no hauria estat possible sense l’acceptació del repte i la suma d’esforços d’Oriol Curto, Francisco Pérez, Albacar Enginyers, Pentamatik, Nuteco i el departament tècnic, l’equip d’obres, el parc de maquinària i els electricistes, ferrers i torners de la Comunitat, a qui expressem el nostre agraïment més gran”, ha manifestat el president de la Junta de Govern, Fco. Javier Casanova, durant la inauguració.

L’acte ha comptat amb la presència de diversos representants del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a més d’altres autoritats locals i representants d’organismes i sectors productius de la zona.