Al novembre del 2020, el Govern de la Generalitat anunciava un Pla Integral de Gestió de l’Aigua Dolça al Delta de l’Ebre (PIGADE). Era la resposta a una petició dels sectors productius i conservacionistes del territori, conscients des de fa molt de temps que la riquesa del Delta està estretament vinculada a l’aigua dolça, amb l’objectiu de disposar d’un marc on els diferents actors poguessin treballar units fent propostes consensuades i eficaces per a que l’aigua que inunda els arrossars, quan surt dels camps, arribi en la màxima quantitat possible a les basses i, posteriorment, a les badies.
Durant quatre anys, s’han estat projectant i executant des del PIGADE una sèrie d’infraestructures que han de permetre una millora qualitativa de les aigües d’espais naturals del Delta com són les basses de l’Encanyissada, la Tancada, les Olles i el Canal Vell i les badies dels Alfacs i el Fangar, afavorint el seu estat ambiental i la seva capacitat productiva, a més de la seva adaptació al canvi climàtic.
En concret a l’hemidelta dret, s’està executant la instal·lació d’estacions de bombament que aporten un total de 3 m3/s d’aigua de qualitat a les llacunes de l’Encanyissada i la Tancada per a revertir la degradació que han sofert els darrers anys. També es preveu instal·lar dos estacions de bombament més a l’Encanyissada i una altra a la Tancada. Tot això, en posterioritat a altres accions prèvies executades pels regants, en aquest cas a l’hemidelta esquerre, com la instal·lació de dues bombes al Canal del Penal per a abastir d’aigua dolça la llacuna del Canal Vell, o la construcció de les estacions de Ponts de Rei i el Riet de la Zaida.
Pel que fa al seguiment i control de la qualitat de l’aigua, es treballa coordinadament en la creació d’una eina per compartir i visualitzar la informació. Per una banda, incorporant les dades de la gestió d’infraestructures i maneig de reg (bombes, comportes, etc.) que intervenen en la gestió d’aigua dolça a les llacunes, badies i aiguamolls de depuració. Per l’altra, amb la integració dels seguiments dels paràmetres físics i químics de l’aigua (més de 25 estacions de mostreig) , informació dels mostrejos del Parc i comunitats de regants, així com altres col·laboracions amb dades de les badies cedides per l’IRTA o dels filtres de depuració d’Aquambiente. Amb tot es pretén obtenir una eina de monitoreig automatitzat per avaluar els efectes de les mesures preses, així com l’estat ecològic dels diferents ecosistemes aquàtics.
Aquestes són les primeres d’un conjunt d’actuacions que fins al 2030 permetran invertir 36,7 milions d’euros amb l’objectiu d’assolir la màxima eficiència en l’ús ambiental dels cabals.
Posant en valor les actuacions realitzades, les comunitats de regants, les cooperatives arrosseres, la Federació de Productors de Mol·luscs del Delta de l’Ebre (FEPROMODEL), l’Associació de Productors Agraris (PRODELTA), pescadors i caçadors, juntament amb el Parc Natural, tenim la intenció de continuar treballant de forma conjunta amb els actuals Departament d’Agricultura i de Territori per a la millora de l’estat de les llacunes i badies en el marc del PIGADE.
Però no només en aquesta direcció. Aprofitant la unió de totes les entitats que integren el PIGADE i, davant de les noves amenaces derivades de la planificació hidrològica, potenciarem aquest front comú per a preparar-nos i coordinar-nos davant de propostes com la reducció de les dotacions de reg feta per la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) per al Pla Hidrològic de l’Ebre del Quart Cicle (2028-2033) -d’un 12,5% en el cas dels canals de reg de l’Ebre- a la qual ens oposem rotundament. I un front comú que farem extensiu també a altres instruments de planificació com els Plans Hidrològics, el Pla de Sequera, el Pla de Gestió del Risc d’Inundació o el Pla de Gestió del Parc Natural a l’hora de vetllar pels interessos del Delta.